>Amsterdam - Bangkok - Singapore - Cairns - Sidney - Christchurch - Auckland - Los Angeles - New York


Reisjournaal, N Zealand, Southern Island  

Voor andere onderdelen van het reis click onderaan op de gewenste plaats:

Thailand-Cambodia-Singapore , Australie (Van Cairns naar Sydney), Southern Island NZ , Northern Island NZ , USA

DERDE DEEL - NIEUW ZEELAND SOUTHERN ISLAND

donderdag 1 april, Sydney - Christchurch - Glentunnel

De taxi was op tijd en de vlucht ook, wij kwamen in Christchurch om 12.20 aan, hier is het 2 uur later dan in Sydney, het is zonnig en wij hebben gebeld om te weten waar moeten wij de camper ophalen. De camper is een verhaal apart, hij is zeer oud, net een oude vrachtwagen en klein. Wij hadden heel iets anders besteld maar, om een lang verhaal kort te maken, door onopletenheid van ons, zitten wij nu in een zeer oud dingetje. Zie foto. Na zoeken naar andere oplossingen was het 5 uur en wij besloten maar met dit dingetje weg te gaan. Anders moesten wij logement zoeken en de volgende dag een camper zien te vinden, wat moeilijk is in deze vrije dagen, alles is zo wat bezet. Wij zijn geen campeerders en met deze camper wordt dit een echte avontuur. Gelukkig lijdt onze humeur daar niet onder.
Wij zijn hier in Glentunnel gestopt, weinig gereden daar ik wil niet in het donker in een camping komen. Deze camping is mooi een heeft zelfs een golfbaan van 18 holes, maar wij zijn te moe om te golfen. Wij gaan uitzoeken hoe moeten wij slapen hier en hoe je de tafel en stoelen in elkaar zet, etc.
Hier is onze camper
Tjeerd camper  Ida camper

2,3 abril Fairlie

Wij zijn weer gestopt, nu in Fairlie, wij kunnen niet lang rijden met onze camper. Het maakt niet veel uit, wat wij gezien hebben is mooi. Het land in het algemeen is zeer droog, het heeft hier in maanden niet geregend, de bergen zijn kaal, je denkt da je in het Noorden van Chile bent. Deze foto's hebben wij genomen onderweg. De kleur van sommige rivieren en meren zijn net als onze meren en rivieren in het Zuiden, Patagonie.
nw zealand south1  paisaje
Wij stopten in Geraldine. Daar heb je een winkel met handgebreide artikelen en een soort "Medevial Art", deze zijn voorstellingen van de middeleeuw gemaakt met stukjes staal door de eigenaar van de winkel. Hij is een genie in mathematica en heeft deze voorstellingen als puzzels in elkaar gezet. Bovendien heeft hij alle soort spellen bedacht en is hij hier een beroemdheid. Wij hebben een cd gekocht met alles wat hij doet en deze gaan we in de winter in Nederland goed bekeken.
.
ovejas merino  otono
In onze wandeling vandaag kwamen wij langs de golfclub, een man ging met zijn scooter door de baan. Heel leuk, hier zie je hem, de andere foto is de oudste hotel van Fairlie.
scooter op de golfbaan  Fairlie
Vandaag gaan wij koken (d.w.z. Tjeerd) , wij hebben gehoord dat alle restaurants dicht zijn. Wij zijn naar de supermarkt gegaan en van alles en nogwat gekocht. Wij kunnen koken in de mooie keuken van de camping, wij hoeven niet ons hokje vies te maken. Deze camping heeft van alles en is zeer schoon, wij hebben een boekje me campings en daar staat hoeveel sterren ze hebben en wat de mogelijkheden zijn. Wij hebben besloten campings van 4 sterren en meer te nemen, dat is altijd prettig.

4 april Moeraki

De hele nacht regende het, ik vroeg me af, wat doen we in een campertje als het blijft regenen. Gelukkig is het nu droog, maar wel koud. Nou dat is niet vreemd, het is herfst en we zijn 45 breedte graad. Wij hebben de dikke jassen aangetrokken en weg waren we verder naar het Zuiden, waar het nog kouder is .Langzamerhand begon de zon door te breken en het werd ietsje warmer. Het landschap was of hartstikke droog of heel mooi met meren en rivieren, hier zie je aan een kant een zeer grote meer en alles was groen en aan de andere kant was alles gort droog. .
landschap  droog landschap
Hieronder zie je "de restaurant van Moeraki", mooi en gericht op seafood, je ziet ook de dreigende luchten, maar het bleef droog, de tweede foto is van Tjeerd aan de bar, het was koud buiten maar het is een pitoresk dorpje, echt de moeite waard te bezoeken.
Moeraki restaurant vanaf camping   Moeraki restaurant
De camping was goed en wij hebben onze eten in de "kitchen" gekookt en gegeten. De foto links is het uitzicht vanuit de camping en rechts Tjeerd met onze aperitief
Uitzicht vanuit de camping  Tjeerd camping
Langzamerhand leren wij hoe om te gaan met weinig ruimte en veel te veel baggage.

5 april Alexandra

De laatste zonstralen...het wordt echt koud vannacht.
campingcmaping
Dunedin, hier zijn alle schoten en ieren terecht gekomen. Gelukkig hebben ze de mooie station bewaard, hij is echt een prachtig gebouw, op de eerste verdieping hebben ze een wisselende tentoonstelling van kunst en een museum met de Hall of Fame in Sports.
Hier zie je het gebouw van buiten en van binnen en een straat van Dunedin.
Railwaystation Dunedin  railwaystation DunedinDunedin  dunedin station

6 en 7 april, Cromwell - Queenstown - Cromwell

Cromwell heeft gerestaureerd een deeltje van het oude dorp. Het is mooi gedaan, maar heel klein. Er zitten kunstenaars en andere winkeltjes. Er was een kunstenaar met hele mooie stukken, maar ja, waar zet je zoiets in een klein appartement Dus maar niets gekocht. Hier een paar foto's van de gerestaureerde gedeelte, dan een kunststuk uit staal gemaakt en een foto van de weg naar Cromwell.
old cromwell    old cromwellKunst in Old Cromweel, alles is van staal    landschap langs de weg
De volgende dag zijn wij naar Queenstown gegaan, deze moet je gezien hebben, de locatie is fantastisch, hier kan je alle soort "gevaarlijke en vreemde sports uitoefenen", wij hebben geen enkele uitgeoefend maar wel naar een aantal gekeken. In de foto mensen aan het paraglijden en de mooie stoomboot
paraglijden    stoomboot
Alles is gericht op toeristen, maar wel in stijl, de stad ziet er schoon uit, zoals heel New Zealand tot nu toe.Tjeerd in de haven    kiwi

8 april, Haast (wij hebben geen haast, het plaatsje heet zo)

Vandaag gaan we naar de West Coast, daar moet alles nog groen zijn en de klimaat minder koud dan hier. Vanavond was het min 4. Gelukkig hebben wij een kacheltje in onze campertje, dit heeft ons gered.
De weg was prachtig en inderdaad van de kale bergen zijn wij terecht gekomen in de FOREST. De weg ging langs de Wanakameer en dan de Hawaemeer en dan langs de Haast river, heel erg afwisselend. De bergen werden groener en hoger en de natuur was geweldig. Alles groen.
Wij stopten bij Lake Wanaka, zeer toeristisch maar mooi, het heeft veel van Bariloche (Argentinie), de lucht, de sneeuw dichtbij en de soort toeristen. De foto links is lake Wanaka en rechts langs de weg naar de West Coast
Lake Wanaka  sneeuw en river
De river Haast stroomde langs de weg, wij hebben water getapt. De foto recht is van een brug (one lane) waar je de rivier oversteekt en waar je een prachtig uitzicht van het stroomende water hebt.
Tjeerd river Haast  bridge over the river haast
Dit was een mooi rit en zijn we weer in de bossen, alles groen maar geen vergelijking met Australie, andere planten andere bomen, en ook fantastisch natuur, misschien de grote varens zijn van dezelfde soort.

9 april, Franz Josef Glacier

De sneeuw komt dichterbij, wij rijden richting glaciergebied. De weg wordt alleen maar mooier. Echt genieten met dreigende luchten en dan alles weer blauw en zonnig, spectaculair, gelukkig blijft droog en zonnig ondanks de zwarte dreigende wolken.
Op weg naar Franz Josef    Frans Joseph Glacierwatervallen bij de glacier    Dit deel was vroeger alles glacier
Nu zijn we in de camping, deze is zoals alle 4 sterren plus goed en super schoon. Hier een foto van de keuken en de plaats waar je kan eten. Tjeerd heeft iedere dag gekookt, wij hoeven niets te doen in de kleine camper, wij doen alles in de keuken van de camping. Ook onbijten we daar. Alles is er.
Keuken camping    eetzaal
Hier zijn zoveel stenen, en sommige heel erg mooi, je zou ze naar huis willen nemen. Deze mensen hebben hun brievenbus van stenen gemaakt.
alle brievenbussen zijn verschillend  wij in Greymouth

10 april, naar Greymouth

De morgen in Franz Joseph begint koud, zonnig en met uitzicht naar de besneeuwde toppen. En dan Tjeerd aan het opruimen na het ontbijt.
In de camping    Tjeerd maakt het ontbijt
Nou dan gaan we weer, de weg is weer afwisselend en met veel varens, ik heb ergens gelezen dat hier meer dan 1000 verschillende varen te vinden zijn. Hier zie je een kant van de weg. Daarna stopten wij in Ross, een oud "golden village" waar je een paar gerestaureerde huizen kan bezoeken en als je wilt zelf goud gaan zoeken.
varens    Ross
Dan ben ik voor de zoveelste keer gestopt om foto's te maken van de "paradise shellducks", ze zijn zo mooi, ze heeft een witte kop en hij een zwarte. Iedere keer als ik een foto probeer te maken gaan ze vliegen of lopen ze weg. Hier zijn ze
female

male
We hebben ook andere plaatsen bezocht, zoals Hokatika en dan in Greymouth en prachtige avond in de camping naast het strand.
Avond in greymouth, na strandwandeling    sunset greymouth

11 april, op weg naar Punakaiki en Westport

Wij zijn op weg naar Punakaiki, daar zijn de beroemde "panckacke rocks", mooie rotformaties waar je met verbeelding een heleboel figuren kan zien.
p rocks    Panckackes rockspanckacke rocks panckacke rocks    
Uiteindelijk weer een native vogel, de Pukeko, hij is als een meerkoet maar groter en blauw met rood. Hier is hij:
pukeko

Onderaan een foto van Westport en het uitzicht van de camping
Westport        Westport

12 april, op weg naar Reefton en Hanmer Springs

Wij gaan richting een plaats met warmwater bronnen, de naam is Hanmer Springs, hoog en koud moet het zijn.HanmerSprings     koeien dicht bij de camping De plaats was mooi maar heel toeristisch en helemaal vol, dus wij zijn niet in het warm water geweest, veel te druk. Een mooie wandeling gemaakt en vroeg naar bed, de avond is koud.

13 april, op weg naar Kaikora

Langs de weg zagen wij een kleine golf course, echt iets voor ons. Wij wachtten totdat een paar vrouwen bij de 18e hole kwamen en vroegen of wij ook konden spelen. Het was Ladies Day maar natuurlijk mochten wij spelen. Zoals altijd er is een box waar je de fee kan instoppen, niemand die controleert of wat dan ook, alles ligt voor het oprapen, autosleutels, tassen, etc. Mooi dat het hier nog kan.
De clubs die wij in het schuurtje vonden waren zeer oud, eigenlijk antique, echte woodendrivers. Tjeerd genot ervanTjeerd wood Amuri Golf Club     Beeld in Amuri Golf Club
Dan troffen wij een heerder met zijn schappen, wij stopten voor de beestjes, er waren zo veel het kwam geen einde, wij maakten en praatje met hem. Tjeerd gaf hem een stukje cake, hij vond het zeer leuk. Hij heeft 1400 schappen.
1400 schappen      aan het einde was de heerder
Verder zagen wij deze wilde hert, er zijn ook in het wild, en deze mooie vogelshert     vogels

14 april, naar Christchurch

De laatste ontbijt met de camper. Deze camping had sites met zicht op zee, dat is met dit weer zeer prettig.
Ontbijt in Kaikoura
Wij kwamen op tijd voor de Whale Watching en wij waren aan het wachten toen zag ik dat er werd gewaarschuwd voor zeeziekte omdat er heel veel wind stond. Toen ik dat zag ik hoopte dat wij niet geroepen werden. Bovendien zeiden ze dat zonder medicijnen voor zeeziekte kon je beter niet gaan. Wij mochten mee maar zijn niet meegegaan. Tjeerd wordt nooit ziek maar ik wel en nu ben ik in zo veel ferries, boten en bootjes geweest en dan is het allemaal goed gegaan, maar met deze waarschuwing doe ik het liever niet. Het is niet erger dan ziek te worden op zee.
Dus op weg naar Christchurch, terug naar het eerste punt. Er stond ontzettend veel wind op de weg en omdat de camper hoog is vangt hij veel wind, Tjeerd moest het campertje met beide handen letterlijk de hele weg vasthouden.

15 april, Christchurch

Hier kan je nog op de old tram een rondje maken, hoeveel keer je het maar wilt. Ze hebben verschillende trams in werking.
old tram     beeld op station
De stad heeft veel te zien, het oude Universiteitcomplex is nu vol met winkeltjes met nieuw zeelandse producten en kunst, de hele omgeving en de gebouwen zijn zeker de moeite waard. Je kan ook de rivier met een gondola doen of gewoon met een kano
oude universiteit     christchurch
Een straat met de oude huisjes en winkels en restaurants.
huisjes     tiendas y tiles
Morgen moeten wij vroeg op, de trein vertrekt om 7.00 AM, gelukkig hebben ze hier voor alle passagiers een free shuttle, ze halen je gewoon op van het hotel op tijd, we worden op 6.20 opgehaald. Waarom is dit niet zo in de hele wereld, wat een service!!

16 april naar Picton en Wellington

De shttle kwam precies op tijd, de chauffeur was een "dutchie", hij kwam hier op zijn 20e en hij is nooir meer teruggegaan, hij vindt dit land prachtig.Zodra wij in het station waren was er een lange file voor de zitplaatsen, maar ondanks dat ze alles met de hand deden, geen computer te zien, ging alles vlot. Op 7 uur waren wij in de trein en deze vertrok op 7.05 am. De "Tranz Scenic" is heel comfortable en wij zaten aan de rechterkant waar de zee is.
Deze is de wagen, de dikke voorop was de man van de restauratie, hij nam vaak een pauze om wat te eten. De volgende foto is een van de uitzichten van de trein.
Transcenic to Picton     vista del tranz scenic
Op de trein wordt gezegd wat je ziet of wat je kan zien, wij hebben dolfijnen en zeehonden gezien, maar van ver weg, geen kans om een foto te maken. De trein gaat heel dicht langs de zee, waardoor je prachtige uitzichten krijgt. De koffers zijn geboekt naar Wellington. In Picton hoeven wij alleen onze handbagage mee te nemen. In de foto zie je Tjeerd met zijn Aussie hat lopend naar de ferry
vista del tranz scenic          Tjeerd en Picton
Hier zijn wij in de ferry, de naam is Kaitaki en betekent "Challenger". Hier een paar gegevens voor de liefhebbers: Made in Holland in 1995, passenger capacity= 1.600, car capacity: 600 on 3 decks, camiones y eso: 1780 lane metres, crew:60, speed:20.5 knots.
Hier laten wij Picton achter.
Alejandose de Picton    Otro barco
De reis duurt 3 uur. Na een uur begon heel erg te waaien en de schip bewoog behoorlijk, maar de laatste uur was ook rustig, dan is die weer in een baai. Hier zie je Wellington vanaf de boot .
Wellington    Yo en el Challenger con el sombrero de Tjeerd
Alles was op tijd en ging heel soepel. De mensen hier zijn relaxed en vriendelijk. Van dit Northern Island ga ik een nieuwe pagina beginnen anders wordt deze te lang. .